Brödexplosioner

Jag har bakat lite idag - dels har jag gjort ett skållat fiberrikt bröd och dels har jag gjort en fördeg till ett lantligt rågbröd, och ja, det är väl det senare jag tänkte berätta om.

I receptet stod att man skulle röra ner 25g jäst i det 37-gradiga vattnet och sedan tillsätta 3dl rågmjöl. Därefter skulle fördegen stå övertäckt i en bunke i ett eller helst två dygn. Jaha, tänkte jag och tittade på vår jättestora bunke, innan jag kom på den geniala idén att blanda fördegen i en stor glasburk istället - mycket enklare att ställa undan i lägenheten i två dygn! Så, på med locket lite löst och in i skafferiet med burken.

Runt en timme senare, när jag sitter och dricker en kopp kaffe, inser jag att det låter lite underligt från köket, och jag misstänker att det är brödet jag har i ugnen som ger ifrån sig ljudet och går för att titta. Väl i köket inser jag att det inte är ugnen som låter, det är skafferiet!

Och mycket riktigt, när jag tittar till degen i glasburken har den fyllt hela burken och börjat pressa upp locket för att sedan rinna ner längs sidorna på utsidan av burken. Och trycket i burken var riktigt högt - om jag hade skruvat åt locket hårdare eller om jag inte hade märkt det som hände nu i skåpet, så är jag rädd att burken faktiskt hade exploderat.

Tänk att 25 g jäst kan ställa till med så mycket!

Fredagsfärger - Brun, Beige & OrangeFredagsfärgerna idag var inte så lätta, men ändå snubblade jag på den här bilden ganska omgående, och visst finns där både brunt, beige och så lite, lite orange.

När jag ser en sådan här bild tycker jag att jag kan vara riktigt nöjd med min lilla digitalkamera, men samtidigt är jag sugen på en en systemkamera. Tänkte därför passa på att fråga om ni fotomänniskor därute med systemkamera har någon modell att rekommendera?

Fler fredagsfärger hittar du
här.

FärgsprakandeTorsdagsfoto idag är färgsprakande och alla bidrag hittar du här.

SömnigJag är så otroligt sömnig idag. Jag går omkring och gäspar konstant och skulle när som helst kunna däcka i en hög på golvet. Ändå har jag ju sovit bra. Igår gick jag och la mig innan tolv, somnade runt halv ett och då jag kände att jag behövde sova lite extra så gick jag inte upp förrän efter åtta.

Nu håller jag på att koka soppa till lunch. Potatis- och tomatsoppa med vitlök. Därefter ska jag till Malmö för att stå ute i kylan och titta på sopor (muchos intressantos..)

Men först får det nog bli lite kaffe.
Typ en hel kanna eller nåt.

Det känns som om det är vad jag skulle behöva för att få fart på mig själv idag.

Kaos

I somras åkte familjen iväg på en liten loppisutflykt efter att mamma läst i tidningen Sköna Hem där man listat olika trevliga (?) loppmarknader runt om i landet. En av dem låg tydligen inte allt för långt ifrån vår sommarstuga för att vi inte skulle göra en liten dagsutflykt, så vi begav oss dit.

Och resultatet var en lada, fullproppad med prylar i oordning. Det var smutsigt, stökigt, mörkt och mögligt och där såg inte ut att ha blivit städat eller rensat det senaste decenniet. Totalt kaos! Vår gissning när vi åkte därifrån efter att ha tvättat händerna med våtservetter var att Sköna Hem faktiskt aldrig varit där, för det stället skulle aldrig ha rekommenderats i så fall.

Dagen blev dock bättre då vi hittade lite andra trevliga ställen att besöka, men till den här loppmarknaden åker vi aldrig igen.

Tisdagstema - kaos

Besök på Malmö reptilcenter

För två veckor sedan var lillasyster och hälsade på mig och vi passade på att åka till Malmö för att gå på stan, ha trevligt och besöka Malmö Reptilcenter. Där fanns inte bara reptiler, utan även apor, papegojor, spindlar och till och med kängrur. Och kameran var självklart med, så här bjuder jag på några bilder.

 

 

 

Ödlorna var i princip blixtstilla precis hela tiden, till skillnad från aporna som knappt ens fastnade på bild..

 

 

I ett vattenakvarium gömde sig denna filur under ytan. Jag har för mig att det är någon sorts salamander. Lägg märke till de lustiga fjäderliknande sakerna vid huvudet.

 

I en fågelbur satt två papegojor - Douglas och Gojan. Douglas är faktiskt en riktig kändis då han har varit med i Pippi-filmerna en gång i tiden och även om vi inte fick se honom steppa (något han tydligen ska ha kunnat) så fick vi åtminstone höra honom säga både "mamma" och "goddag".

 

 

Det var en väldigt lyckad lördag i Malmö.

6 röster

Som sagt, lägg en röst på min mix - jag behöver 6 röster till för att kunna vara med i tävlingen om 100 000 kr. Det krävs bara ett litet klick för att lägga den rösten. Det kan du väl göra?

 

Fredagsfärger - Blå & Vit

Jag bjuder på flera bilder idag när fredagsfärgerna är blått och vitt.


Fredagsfärger fairy.blogg.se
Dukat bord på Svaneholms slott

Fredagsfärger fairy.blogg.se
Hamnen i Borgholm, Öland

fredagsfärger fairy.blogg.se
Långe Jan


Mitt sommarknä


Till sist bjuder jag på en bild där den blå färgen nästan övergår i svart på sina ställen, och i rött på andra ställen. Men vad borde vara blåare än blåbär?
Fler fredagsfärger i blått och vitt hittar du
här.

365 foton (21-30)

Mina 365 foton fortsätter växa, här har ni nummer 21-30.


21. Jo-jo22. Origami23. Varning24. Prickig25. Gåva26. Kändis27. Snöflinga28. Smycke29. Tårta30. Hänger

Hundratusen

 

Läkerol har en tävling där en vinnare kommer att kamma hem hela 100 000 kronor! Chansen att vinna är väl visserligen liten, men det skadar ju inte att försöka, eller hur?

Allt man behöver göra är att hitta på en egen tugummimix och köpa en påse tuggummi (spara kvitto och påse!)

Vad tror ni att jag skulle göra för 100 000 kr? Vad skulle du göra?

Svaret på vad jag skulle göra hittar du här (och passa på att rösta samtidigt)Tips på en bra fototidning?

bilder hämtade från Tidningskungen.se


När jag fyllde år önskade jag mig en prenumeration på en fototidning, exempelvis DigitalFoto, men då jag inte har läst så många fototidningar har jag ingen aning om hur de är i förhållande till varandra. Därför tänkte jag efterlysa lite tips på någon fototidning som du tycker är bra, så att jag vet vad jag ska önska mig i framtiden.

Jag vill ha en tidning som ger tips på hur man får till bra bilder, hur man använder sin kamera på bästa sätt och hur man efteråt kan förbättra bilderna i redigeringsprogram som photoshop. Tester av olika fotoscannrar bryr jag mig dock inte särskilt mycket om för tillfället. Läser du någon fototidning? Och hur är den?Vill du ha en gratis prenumeration på en tidning?
Just nu har du chansen att få en gratisprenumeration, värde 120-450kr från Tidningskungen.se. Allt du behöver göra är att blogga någonting trevligt. Precis som jag gör nu.

Torsdagsfoto - Dramatisk vinter


Jag hävdar med bestämdhet att mina vinter sällan är särskilt dramatiska. Vackra brukar vintrarna visserligen vara, men inte dramatiska. Tror bilderna ovan visar just det, för inte är de så dramatiska. Vackra däremot..

Mer dramatik hittar du hos
Dramatisk vinter - torsdagsfoto

Med en doft av rosorJag har väldigt sällan levande blommor hemma, så jag har svårt att hålla mig borta med kameran när det just nu står 10 röda rosor i en vas på köksbordet. Men trots många stiliga bilder (men jag önskar att jag hade ett stativ) så är den här suddiga bilden en av dem jag gillar mest än så länge. Troligtvis för att den är just suddig.

Vad tycker du?

Underbara semlorEftersom det var fettisdagen igår passade jag på att baka semlor. Det var första gången jag testade på att baka bullarna själv, så jag började helt enkelt med att ringa hem till mamma och be om receptet. Sedan måste jag säga att det var superlätt och gick väldigt snabbt.

Jag har verkligen börjat gilla det här med att baka.

Det roliga med receptet var att jag såg att blogg.se gjorde reklam för
Bevemyrs inlägg om den godaste semlan och när jag tittade lite närmare stämde receptet nästan exakt med det som min mamma gett mig, så när som på kardemumman, vilken jag blev lite nyfiken på och testade lite grann av i mina semlor.

Här är i alla fall receptet:

Fairys recept

Så nu har vi semlor så att det räcker ett tag framöver, de flesta bröden har vi dock stoppat i frysen, så får vi ta upp dem när vi är sugna på semlor. :) Åt du någon semla igår?

LandskapJag hittade
en tävling där priset är en fotokurs hos minkurs.se och tyckte det verkade spännande, det skulle vara så kul att lära sig mer om fotografering.

För att vara med och tävla skulle man välja ut en landskapsbild som man själv har tagit och efter lite om och men bestämde jag mig för att välja bilden ovan, tagen i somras i de svenska fjällen, en dagsvandring från Kebnekaise är detta fotot taget på kvällen intill fjällstugan Singi. Vägskylten mitt på bilden visar var Kungsleden går.

Ska jag vara helt ärlig så äger jag ännu inte någon systemkamera, vilket kursen egentligen vänder sig till, men jag vill ändå komma med min egna motivering till varför jag ändå bör vinna det här priset.

Jag har lovat mig själv att ge mig själv en systemkamera i present när jag blir klar med mitt examensarbete, och för tillfället är jag på god väg, jag behöver bara komma över den sista tröskeln. Därför skulle jag vilja vinna fotokursen för att sporra mig själv ytterligare så att jag äntligen kan få mig en egen systemkamera och dessutom direkt lära mig fota med den! Det skulle bli en fantastisk morot för mig!

Tävlingen hittar du hos Annies Fotoblogg, det är ett inlogg till hennes fotokurs du vinner.

Vill du inte tävla själv, håll gärna tummarna för mig! :)

Spartips #5

Spartips

Det var ett tag sedan jag kom med ett spartips, så jag vet att ni har suktat efter det här.. ;) Här kommer nämligen spartips nummer 5.

Fairys spartips


Titt som tätt dyker det upp gratiserbjudanden på nätet där du kan få möjlighet att testa nya produkter, eller få en gåva om du bara anmäler intresse. Ibland kan du krävas på en liten motprestation, som exempelvis att blogga eller registrera din epostadress för ett nyhetsbrev.Tisdagstema - solNär jag var liten läste vi en fin barnbok (som jag absolut inte minns vad den heter) om en person som gick runt och fotograferade sin omgivning, men det var sällan det som hon tog kort på som faktiskt hamnat på fotot efter framkallningen. Ett kort tog hon på solen - men den framkallade bilden blev helt svart. Sedan dess har jag nog haft inpräntat i mig att man inte ska ta kort rakt mot solen. Ibland är jag dock glad att jag gör det ändå - man kan ju få så vackra bilder..

Vad vore dessa bilder utan solen?
Tisdagstema - sol

365 foton (11-20)

Jag fortsätter visa upp mina 365-bilder här i bloggen. I vanliga fall hittar ni dem här: Fairys 365 foton. Inläggen hittar ni genom att klicka på respektive bild nedan.. :)


11. Mynt12. Snabb13. Vinter14. Kaffe15. Grön16. Tryck17. Fontän18. Frimärke19. Medicin20. Glömd

Gratis biobiljett från Aktiebolag.nu

Hos AktiebolagNu kan man just nu få en gratis biobiljett! Allt man behöver göra är att skriva ett inlägg i sin blogg med ordet lagerbolag (och länka), så skickar de biljetten inom kort! Det låter väl inte så tokigt? :)

Om du är intresserad av att köpa aktiebolag eller starta aktiebolag ska du definitivt kolla in sajten!

365 foton (1-10)

Jag tänkte att mina foton i 365foton egentligen bara ligger där utan att synas, så jag tänkte passa på att visa upp dem. Jag ligger lite efter i min planering av fotona, men tänkte sätta lite press på mig själv genom att även även visa upp dem här lite titt som tätt.

Vill du läsa om bilderna eller se dem lite större är det bara att klicka dig vidare, för varje bild är länkad till sitt respektive inlägg. Och ja, temalistan hittar du här!


1. Fyrverkeri2. Gul3. I granen4. Spår5. Fönster6. Skog7. Vitlök8. Karta
9. Påsk10. Kyla

Födelsedagstårta

Det har visst gått en vecka sedan vi bakade den, och den är uppäten för länge sedan, men här är den ändå - min födelsedagstårta.
Jag lekte även lite med photoshop, precis som jag gjort med bakbilderna. Den här gången hade jag dock läst om olika actions och var tvungen att testa mig fram lite grann, har alltid pillat med inställningarna själv tidigare. Och tja, omdömmet är att det är ett väldigt lätt sätt att fixa till en bild på. Jag lovar att visa mer av mina försök och experiment en annan gång.Attans, nu blev jag sugen på tårta igen!

Fredagsfärger - Beige & Lila
Ibland kommer även de suddigare bilderna till användning.. Beige & lila var annars ganska svårhittat bland bilderna på datorn, troligtvis finns det någon bättre bild på den externa hårddisken. Men jag gillar färgerna i den här.

Funderade dock på hur den skulle bli om jag beskar den och *simsalabim* så är bilden lite annorlunda. Blev det inte lite bättre?
Fredagsfärger hittar du här

The art of cake making

Jag fyllde som sagt år förra veckan och ingen födelsedag utan tårta, eller hur? Så det blev en del bakande på födelsedagen samtidigt som syster min dokumenterade.Resultatet? Ja, det blir ett senare inlägg.. ;)

Torsdagsfoto - HantverkPrecis som
Birgitta som håller i Torsdsagsfoto så kommer även min bild från Jukkasjärvi, tagen när jag och syster besökte ishotellet för två år sedan. Bland annat fick vi prova på isskulptering och den lilla istomten ovan är mitt första och hittills enda iskonstverk.

När tomten var klar blev jag tillfrågad om de fick ställa upp min tomte vid receptionen (ishotellet skulle öppna upp för allmänheten dagen därpå). Jag tyckte inte att det var några problem, tills vi själva gick till receptionen för att titta på tomten och jag insåg att han placerats inomhus, där det var varmt! Min tomte skulle ju smälta bort och dö!

Detta fick ju inte hända, så jag snodde helt enkelt tillbaka tomten och ställde honom utomhus vid dörren där jag tyckte han passade bättre och där han åtminstone inte skulle smälta och sedan gick vi iväg till vår bastuvickning en bit bort.

Senare på kvällen gick vi och tittade till tomten igen, men tomten hade återigen fått flytta inomhus och var våt och smälte ner. (På bilden kan man se ett tydligt gallermönster under tomtens fötter på grund av att han smälte bort.) Men, eftersom min tomte inte skulle behöva dö på detta tragiska sätt så räddade jag honom igen. Den här gången hamnade han lite längre bort än precis utanför receptionen. Och jag hoppas att han klarade sig ett tag efter det, för dagen efter åkte vi hem.

Torsdagsfoto - hantverk

Ordlös onsdag - TröttOrdlös onsdag - trött

Tisdagstema - husdjur

Får jag lov att presentera... Grishunden!Grishunden är en ett och ett halvt år gammal grishund. Pälsen är rosa med vita skiftningar. Grishunden gillar att sova, men är annars ganska sprallig och hoppar ofta omkring och säger "voff-nöff" som en typisk grishund.


Jag har aldrig haft ett husdjur, min mamma som är uppvuxen på landet har aldrig tyckt att man ska ha djur i stan. När vi var mindre var undanflykten att vår kusin var allergisk mot pälsdjur och om vi skaffade djur kunde hon ju inte komma och hälsa på, något som vi tydligen köpte ganska bra. Ett tag var jag dock inne på att jag absolut ville ha en egen sköldpadda, den hade ju åtminstone ingen päls. Den tanken kom jag över. Tror dessutom inte att den var särskilt genomtänkt..

Idag kan jag inte direkt säga att jag är sugen på något husdjur, jag klarar mig bra med grishunden, fillefanten och ugglan Ullis. Kanske låter jag er träffa dem en annan gång..

Dagens tisdagstema är husdjur.

Kommentarer som inte fungerar

Bloggen är knepig och det fungerar tydligen inte att kommentera på vissa inlägg. Jag har ingen aning om varför, men hoppas att det snart löser sig.

Tydligen går det dock att kommentera längre ner bland tidigare inlägg - exempelvis här i ett inlägg från i onsdags:
Ordlös onsdag.

Det är dags att sova nu. Berättar mer om helgen i veckan. :)

Fredagsfärger - Röd & Brun

Fredagsfärgerna idag är röd och brun och visst finns det rött och brunt i min bild nedan. Jag tycker själv att bilden, som är tagen i statyparken i Budapest är väldigt härlig.
Eftersom det idag råkar vara min födelsedag, så tänkte jag att jag gott kunde bjuda på en bit tårta också. Jag tänkte faktiskt baka tårta idag, men någon enklare variant än den på bilden. Kika gärna in i nästa vecka så lovar jag att ha visat upp hur tårtan blev (är inte säker på att jag hinner lägga upp det idag).Fredagsfärgerna hittar du här.

Torsdagfoto - De fyra elementen
JordLuft


Eld


Vatten


Torsdagsfoto - De fyra elementen

Ordlös onsdag - Valfritt (längtan)
Ordlös onsdag

Tisdagstema - liggandeDagens tisdagstema är liggande och då jag har rotat bland en hel del gamla foton den senaste tiden så får det bli den här gamla bilden som är ett självporträtt från Island för fyra år sedan.

Mer liggande bilder hittar du hos
Tisdagstema - liggande